# Three Types of Math Word Problems

Memorizing math facts and mastering basic calculations will get you only so far. Word problems, or story problems, appear in everyday life and also show up in the Common Core State Standards for every grade level, K-12. You can use three common types of word problems -- part-part whole, separate and join and multiply and divide -- for everything from counting pennies to calculating a tip.

## Part-Part-Whole

Understanding that a whole quantity can be broken into sets and that parts can be combined to make a whole may seem like common sense, but young learners must master this concept before moving on to formal addition and subtraction operations. Visual or hands-on activities are most effective in working this basic word-problem skill. A teacher asks you to solve a part-part-whole word problem when he distributes a combination of big and small plastic bears and asks, "How many big bears do you have? How many small bears do you have? How many bears altogether?"

## Join And Separate

Basic word problems pose questions that can be solved with addition and subtraction. You can identify addition, or "join" problems, with clue words such as plus, altogether, combined and total. "Maria has three erasers, and Louie gives her four more. How many erasers does she have altogether?" Separate problems utilize subtraction whenever a given amount is taken away. The question, "Joey had five dimes in his pocket, but he lost four. How many dimes are left?" is answered by subtraction, 5-4=1. Comparison problems may join, separate or both. "Steve is five years older than his sister. If Steve is 16, how old is his sister?" can be answered by 16-5=11.

## Multiplication And Division

Use multiplication when you have multiple sets of a given quantity. For example, two dozen eggs is 2x12=24. "Dad matched four pair of socks. How many socks did he match?" Answer: 4x2=8. A division problem is used when a quantity must be divided or split. "Mom has 4 cookies for me and my brother. What is a fair split?" A ratio or fraction involves division. A rate is a ratio between two quantities, one being a unit of time. Word clues for rate problems are per day, every year, once an hour. The question, "If a train travels 200 miles in 4 hours, how fast is the train moving," is answered 200/4=50 miles/hour.

## Combining The Three Types

Use a combination of the three types to solve complex word problems involving percentages, coins and rates. For example, "You have four quarters, and crackers cost $1.50. How many more quarters will you need?" You must multiply the value of the quarter by the number of quarters -- 4 x $0.25 = $1.00 -- then using separation determine he needs two more quarters. $1.50 - $1.00 = $0.50. The most critical step for any word problem is determining the operation needed. Making models and identifying word clues, such as total and difference, helps determine the operation needed.

References

Resources

Writer Bio

With degrees in biology and education, Jennifer VanBuren now utilizes her research and instructional skills as a writer. She has served as educational columnist for "Austin Family Magazine" for four years and also reports on area businesses for "Faces and Places" magazine.